Öntözőrendszer, de miért?

A páratlanul szép kert elérése kemény munkába kerül.
Nem töltené szívesebben a felszabaduló órákat családjával vagy szabadidős tevékenységével a locsolás és öntözés monotonitása helyett?

Öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer nem más mint az Ön hatodik érzéke! Pontosan tudja mikor kell és mennyi vízzel kell meglocsolni az Ön kertjét, a hónap minden napján. Ön akár a kanapéból is végezheti a kert öntözését!

Szolgáltatásaim:

Öntözőrendszer tervezés, karbantartás

Öntözőrendszer működése

Az automata öntözőrendszer nem más, mint az Ön meghosszabbított szeme, füle és keze a kertben. Ez a kis szerkezet ugyanis pontosan érzékeli, hogy az Ön kertjének mikor van szüksége öntözésre, maga az öntözési folyamat mely időszakban ideális, végül pedig el is végzi a feladatot: megöntözi a kertet anélkül, hogy Önnek akár csak a fotelból fel kellene kelnie.

Ezt a precíziós műszert egyébként nevezik például locsolóautomatának, illetve öntözőberendezésnek is, ami tökéletesen fedi a valóságot: a kiépített rendszer gyakorlatilag láthatatlanul bújik meg a kertben, ráadásul minden szempontból a kert adottságaihoz idomul, így maximális hatékonysággal képes működni.

Az öntözőberendezés funkciója

Az automata öntözőrendszereknek a célja és egyben legfontosabb funkciója már nevükből egyértelmű: hogy automatikusan, azaz emberi beavatkozás nélkül öntözzenek. A kérdés inkább az, hogy pontosan miért is van szükség ilyen berendezésekre.

A kertünkben nevelgetett növények számára optimális vízmennyiség, valamint a csapadék mennyisége és eloszlása egyértelműen nem fedi egymást; a növények vízigénye a sokszorosa a valós csapadék mennyiségének. Ezt a különbözetet saját erőnkből kell kipótolnunk, hiszen ha az időjárásra várunk, ősszel nemigen lesz mit betakarítani. Ezt a vízhiányt pótolja az automata öntözőrendszer, egyben biztosítva a lehető legoptimálisabb vízellátást minden vegetáció számára.

Nyilvánvalóan mindezt kézi erővel is meg lehet oldani, ahogyan azt őseink meg is tették, de a modern technológiának köszönhetően időt és nagy mennyiségű vizet is megspórolhatunk egy automata öntözőrendszer kiépítésével, mely a fenti feladatokat maximális hatékonysággal, gyakorlatilag tökéletesen képes ellátni, ráadásul mindezt felügyelet nélkül.

Így készül az öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszerek kiépítésének menetében vannak bizonyos apró nüanszok, melyek egyedivé teszik az egyes telepítők munkáját, azonban a teljes képet nézve ezek valóban annyira csekély eltérések, hogy lényegileg kevéssé számítanak. Ami igazán számít, az az, hogy egy éppen készülő kertben szeretnénk-e kiépíteni az öntözőrendszert, vagy egy már kész, esetleg évek, évtizedek óta tökéletes összhangban működő kertben kerül sor kialakítására.

Egy épülőben lévő kert esetében a feladat lényegesen könnyebb, hiszen a megtervezett öntözőrendszer akár egyszerre is kiásható, gyakorlatilag nem kell a környezetre tekintettel lenni, kizárólag a kertépítőkkel vagy a burkolókkal kell összehangolni a szimultán feladatot, ha vannak ilyenek. Hátránya azonban, hogy a kertépítést követően ismételt munkát jelent a szórófejek, valamint az egész rendszer pontos beállítása.

Ezzel szemben egy kész kertben törekedni kell a már meglévő bioszféra megőrzésére, a kialakult egyensúly fenntartására, valamint arra, hogy a munkák végeztével a kert ne úgy hasson, mint egy katasztrófa sújtotta övezet. Előnye, hogy egyszeri munkával tökéletesen beállítható az ideális működés.

Az öntözőrendszerek típusai

Régebbi és nem kifejezetten népszerű típus a manuális öntözőrendszer, mely, ahogyan a neve is utal rá, nem automatikus működtetésű. Az egyes öntöző zónák locsolása kézi irányítással történik, ami gyakorlatilag jelentős különbséget nem jelent a kézi öntözéshez képest, pusztán az az előnye, hogy egyenletes. Kiépítése kifejezetten drága, és még drágább lesz akkor, amikor néhány évvel később át kell építeni, hiszen a legtöbben úgy döntenek, hogy a manuális vezérlés helyett átállnának az automatára.

Napjainkban ennél sokkal ismertebb, népszerűbb és hatékonyabb megoldás az automata öntözőrendszer, mely működésének az egyedüli feltétele a vízszolgáltatás folyamatos biztosítása. Manapság pedig már nem minősül luxuscikknek, sőt, kiemelkedően hasznos, hatékony és ráadásul természet- és emberbarát megoldás a folyamatosan változó időjárási viszonyok között.

Ezek mellett a szakma harmadikként ismeri még a hibrid öntözőrendszer fogalmát, ez azonban kívülállóként megtévesztő lehet. Ez a kategória ugyanis nem a manuális és az automata közötti átmenet vagy a kettő egyfajta keveréke, pusztán annyit jelent, hogy az öntözőberendezés elemeit a telepítő több különböző gyártótól rendeli meg, nyilvánvalóan annak függvényében, hogy mely alkatrész mely gyártónak az erőssége a korábbi tapasztalatok alapján.

Az öntözőrendszerek alapelemei

Ahogyan nincs két egyforma telek, két egyforma adottságú kert, úgy ha jó a telepítő, akkor nincs két egyforma öntözőrendszer sem. Ennek megfelelően minden öntözőrendszer összetétele eltérő lehet, így itt csak azokat az építőelemeket nevezzük meg, melyek garantáltan minden rendszernek a részét képezik.

Ide tartozik az automata öntözőrendszert vezérlő automatika, az elektromos szelepek, továbbá a víz kibocsátásához szükséges olyan elemek, mint a szórófej, a csepegtetőcső, a mikroszóró, valamint a csővezeték. Emellett napjainkban még nem alapfelszereltség, ám annál hasznosabb az esőérzékelő, ami fokozza a rendszer működésének hatékonyságát.