Öntözőrendszer, de miért?

A páratlanul szép kert elérése kemény munkába kerül.
Nem töltené szívesebben a felszabaduló órákat családjával vagy szabadidős tevékenységével a locsolás és öntözés monotonitása helyett?

Öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer nem más mint az Ön hatodik érzéke! Pontosan tudja mikor kell és mennyi vízzel kell meglocsolni az Ön kertjét, a hónap minden napján. Ön akár a kanapéból is végezheti a kert öntözését!

Szolgáltatásaim:

Öntözőrendszer tervezés, karbantartás

Mit tegyünk a vakondtúrás ellen?

A vakondok a természet rotációs, megújító ügynökei. A járatai és munkássága segítségével folyamatosan szellőztetik, és friss oxigénnel látják el a földet. Sok esetben még is a kert esztétikai rovására megy a vakondok tevékenysége.

Hogyan ismerje fel?

A vakondtúrás látványos, mással nem összetéveszthető jegyekkel bír. A vakondtúrás formája vulkán alakú, közepén lyukkal.

A vakond az ürgével ellentétben nem pusztítja el a növények gyökérzetét, sőt munkássága optimális táptalajt biztosít a házi növények számára, az egyetlen hátránya a vakondok kertben való megjelenésére a túrások esztétikai hatása.

Hogyan iktassuk ki a problémát?

Az első és leggyakrabban használt módszer a vakond járatok vízzel történő elárasztása, mely nem a legjobb megoldása a problémának. A kifejlett vakondok pillanatok alatt menekülésre fogják, ha megérzik a veszély, jelen esetben víz jelenlétét a járataikban, viszont a még nem kifejlett kisebb vakondok ezt nem érzékelik, így lényegében a kicsiket pusztítjuk el. Hasonló eredményt lehet elérni a vakondokra kifejlesztett csapdákkal is.

Paul James a Gardening by the Yard állandó szerzője sokkal inkább állatbarát módszereket javasol a vakondok elűzésére:

  • Castor olaj használata kitűnő hatással rendelkezik abban az esetben, ha a vakondokat szeretnénk száműzni szeretett kertünkből. Az olajt a vakondtúrás közepébe permetezve a vakondok eledelét tesszük kevésbé vonzóvá, sőt a vakondok számára ennek a típusú olajnak orrfacsaró szaga van, nem bírják elviselni, így kénytelen más kert után nézni, ha élelemre vágynak.
  • A következő módszer hazánkban igen nehezen alkalmazható, mivel az alapanyagok beszerzése több mint nehézkes. A módszer szerint prérifarkas és hiúz vizeletének keverékével kell a vakondokat elijeszteni. Az így kapott egyveleget a vakondtúrásra kell permetezni, ügyelve arra, hogy egy növényt se érjel el a permet.
  • Bizonyos hangok, hangtartományok kifejezetten zavarják a vakondok nyugalmát. Bizonyos, erre a célra fejlesztett eszközökkel könnyedén lehet olyan hangvibrációt kelteni, mely kifejezetten a vakondok érzékeny hangtartományára gyakorol állandó nyomást.
  • A következő lehetőség szerint a vakondokat meg kell fosztani az élelem utánpótlástól. Egy bizonyos baktérium törzs kifejezetten azokat a lárvákat támadja meg bizonyos területen, mely kifejezetten a vakondok alapvető eledele. A működési mechanizmusa szerint a lárvákat szivacsos élettelen anyaggá alakítja, és a lárvából újabb baktérium keletkezik (Bacillus papilli). Abban az esetben, ha a baktérium sikeresen megveti a lábát a kert talajában 10-20 évig is képes védelmet nyújtani!

Sorry, comments are closed for this post.