Öntözőrendszer, de miért?

A páratlanul szép kert elérése kemény munkába kerül.
Nem töltené szívesebben a felszabaduló órákat családjával vagy szabadidős tevékenységével a locsolás és öntözés monotonitása helyett?

Öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer nem más mint az Ön hatodik érzéke! Pontosan tudja mikor kell és mennyi vízzel kell meglocsolni az Ön kertjét, a hónap minden napján. Ön akár a kanapéból is végezheti a kert öntözését!

Szolgáltatásaim:

Öntözőrendszer tervezés, karbantartás

A pázsit

Napjainkban a legtöbb, kerttel rendelkező ingatlantulajdonos arra törekszik, hogy a lehető legszebbet hozza ki az adott lehetőségekből, legyen szó csak néhány négyzetméteres földterületről, vagy nagyobbról. Maga a pázsit, dísze is lehet kertünknek, ez lehet az oka annak, hogy egyre többen füvesíteni szeretnék a házukhoz tartozó területet, habár a legnagyobb munkát a kertben pontosan a fű megfelelő gondozása jelenti. Jól kiépített öntözőrendszer nélkül öntözése nehézkes lehet.

Íme néhány hasznos tudnivaló mindazoknak, akik füvesítés előtt állnak.

Első lépésként nagyon fontos felmérnünk milyen táptalajjal rendelkezünk, valamint ültetés előtt érdemes a gyomoktól megtisztítani a bevetendő területet. Nézzünk utána, hogy kertünkhöz melyik fűfajta az legideálisabb és igyekezzünk mindig minőségi fűmagot beszerezni. A talaj hőmérsékletének el kell érnie a 10 celsius fokot, mivel a fűmag kicsírázásához ez a minimum hőmérséklet szükséges.

Érdemes tájékozódni, hogy menyi a vízigényük az egyes fajtáknak és odafigyelni, hogy az időjárástól függően megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. Ez száraz nagy melegben, illetve a fű magasságától is függően 2 naponkénti locsolást is megkívánhat. A hosszabb füvet nem kell ennyire sűrűn öntözni. Lehetőség szerint reggel locsoljunk.
Egy négyzetméterre átlagosan 30 liter vizet is szánjunk, amit eleinte nehéz lehet felmérni, ebben segíthetnek az esőztető rendszerek. Az is fontos, hogy ne nyírjuk túl rövidre pázsitunkat valamint, hogy a levágott füvet eltávolítsuk, tudjon lélegezni a gyepünk.

Oda kell figyelni a gyomokra, azok irtására is. Ehhez szakember segítségét is érdemes kérni, amennyiben tartósan szeretnénk megszüntetni a gyomok okozta problémát.

Általában három féle lehetőséggel találkozhatunk a vetőmagok választásánál, amit napfényigényük alapján ajánlanak napfényes, félárnyékos vagy árnyékos helyszínre. Habár a szakemberek szerint árnyékos, félárnyékos területen inkább nem is kellene fű beültetésével próbálkozni. De még mi alapján különböztethetjük meg a fűmagkeverékeket?

Családi házak füvesítésénél sportkeveréket, illetve a szárazságtűrő keveréket érdemes választani, amely tartalmaz angolperjét, vörös csenkeszt valamint nádképű csenkeszt is.

angolperjeA leggyorsabban – 8 napon belül – az angolperje csírázik. Fényes zöld levelű fűfajta, jól bírja a taposást. Hátránya, hogy átlagosan négyévente kiritkul, tehát az élettartama nem túl hosszú. A keverékekben 20-40%ban találhatjuk meg.

 

 

 

A vörös csenkesz egy tartósabb, aszálytűrő fajta, ami 3 hét alatt csírázik, levelei finomabbak. Kedvező környezetben 10-15 évig is elél, homokos, vályogtalajra érdemes ültetni. Remekül bírja a szárazságot.

 

nadkepu-csenkeszA nádképű csenkesz, ahogy a nevéből is kitűnhet, durva szálú, fényes színű fűféle. Erőteljesen nő, ami miatt kiszoríthatja a többi fűfajtát. Jól bírja a szárazságot és a hideget is. Az alacsony 4 cm alatti nyírást nem tűri.

 

 

 

 

retiperjeVégül néhány szó – ha lehet így nevezni – a füvek Rolls Royce-áról, legértékesebb pázsit fajtánk a réti perje. Akár nyolc-tíz évig elél réti, habár odafigyelést igényel, a tápanyagban dús talajt kedveli. Gyökérzete erős, szerteágazó, levele sötétzöld. 1 centiméternél mélyebbre nem célszerű ültetni. Négy-öt hét szükséges a sarjadásáhozml, emiatt a lassú fejlődés miatt más fajok, de a gyomok is kiszoríthatják. Előnyösen alkalmazható erózió ellen.

Sorry, comments are closed for this post.