Öntözőrendszer, de miért?

A páratlanul szép kert elérése kemény munkába kerül.
Nem töltené szívesebben a felszabaduló órákat családjával vagy szabadidős tevékenységével a locsolás és öntözés monotonitása helyett?

Öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer nem más mint az Ön hatodik érzéke! Pontosan tudja mikor kell és mennyi vízzel kell meglocsolni az Ön kertjét, a hónap minden napján. Ön akár a kanapéból is végezheti a kert öntözését!

Szolgáltatásaim:

Öntözőrendszer tervezés, karbantartás

A fa gyökérrendszere

A fák a legmagasabb, élő növények, joggal várhatnánk tehát, hogy a gyökereik mélyre hatolnak a talajban. Ez azonban sok esetben egyáltalán nem igaz. A fák gyökereinek többsége nem lefelé, hanem oldalt növekszik.

A gyökérzet mélysége, alakja függ:

  • A talaj tápanyagtartalmától: minél sziklásabb, szegényebb a talaj tápanyagban, annál messzebb nyúlnak a fa gyökerei.
  • A talajvízszinttől: egy száraz homokdűnén élő fenyő akár hét méternyire is bemélyesztheti cölöpgyökereit a talajba, hacsak ott lenn talál elég vizet.
  • A fa korától
  • A fa fajtájától: Példa kedvéért, egy bükkfa gyökérzete tányérgyökérzet, mert az nem hatol mélyre, inkább oldalra terjeszkedik, így jött az elnevezés, mivel tányér formájú területet hálóz be.

A gyökérzet fő feladata?

gyokerzetA fiatal gyökérhajtások ún. gyökérszőrök feladata a víz és az abban oldott tápanyagok felszívása a fa számára, míg a fás, idősebb gyökerek a fa stabil rögzítését szolgálják.

Kicsit közelebbről szemügyre véve a gyökérzet keresztmetszetét akkor az első említésre méltó rész az edénynyaláb köteg. Ezek a nyalábok felfele vizet szállítanak, míg lefele a levelekben megtermelt kész anyagot ún. cukoroldat távozik a szállítócsövecskéken.

A gyökércsúcsot a gyökérsüveg sejtjei borítják, melyek védelmet nyújtanak a növekedő gyökér számára.

Sorry, comments are closed for this post.